Marques de vins catalans

6 Vinyes de Laurona

Les vinyes de Laurona són reconegudes des de l’antiguitat com les més selectes d’Hispània i una de les millors de l’antiga Roma. Aquesta llarga història ha sigut recuperada pel Celler Laurona amb l’objectiu d’aconseguir vins d’alta expressió que siguin un reflex fidel de la tradició i del territori. Es tracta de vins amb un caràcter intensament mediterrani: suaus al paladar, però dotats d’una gran estructura i d’una expressió aromàtica càlida, afruitada, fresca i molt complexa.

6 Vinyes de Laurona rep el seu nom de les 6 diferents vinyes d’on provenen els raïms seleccionats pel seu cupatge. En la seva elaboració intervenen únicament les dues varietats emblemàtiques de la Serra del Montsant: vells ceps de garnatxa negra i carinyena amb una edat entre 40 i 80 anys. Les vinyes es troben als escarpats costers que a causa de la dificultat d’accés només poden ser veremats manualment.

L’escàs rendiment de la vinya limita la seva producció a 6.000 ampolles.

Plats recomanats: Costella amb ceba i olives, Llom amb vi negre del Priorat, Congre amb patates, Arròs amb carxofes, faves i espàrrecs de marge.

 

1+1=3 

1+1=3 (U més U Fan Tres) va iniciar la seva activitat fa més de deu anys i com el seu nom testimonia amb l’objectiu de sumar sinergies. La passió per la feina ben feta a la vinya i en l’elaboració del vi d’en Josep Piñol, enòleg. L’amor d’en Josep Anton Bonell pel fruit que proporciona el Penedès, es qui coordina l’envelliment, embotellament i preparació dels vins i caves, i que junt amb en Carles Esteva, prestigiós elaborador del Garraf, fan que els productes del celler siguin valorats a tot el món.

Pinot Noir Brut Nature és la debilitat de qui pensem que hi ha poques coses millors que un cava rosat, que a més de ser un cava esplèndid compta amb l’esperit del raïm negre. Aquest és el cas. Un cava molt sec, modern, afruitat, capaç d’acompanyar quasi qualsevol aliment.
Plats recomanats: Bonítol amb ceba, Taula d’embotits de muntanya, Salmó amb salsa de taronja, Coca de granades.
Cava Ecològic Brut és un dels vins que sempre hauríem de tenir a mà. Si qualsevol ocasió és bona per obrir un cava, més raons tindrem quan ens trobem amb un escumós tan equilibrat i cremós com aquest. La seva elaboració ecològica és garantia de qualitat.
Plats recomanats: Llagostins al romesco de cava, Ostres calentes al cava i cerfull, Arròs caldós de llamàntol, Amanida de xampinyons amb salsa de fruits secs.
Cava Ecològic Brut Nature destaca por la seva elegància que combina amb equilibri les tres varietats clàssiques: parellada, macabeu i xarel·lo. Un cava vibrant per obrir en qualsevol ocasió. La seva elaboració ecològica és garantia de qualitat.
Plats recomanats: Crema de pastanaga al cava, Suprema d’au farcida, Mero al cava, Risotto de calamar amb tinta.

 

Parvus

Les vinyes d’Alta Alella es troben disseminades a la zona agrícola del Parc Natural de la Serralada de Marina, entre els municipis d’Alella i Tiana. El celler ha fet una aposta decidida per la qualitat gràcies a una producció ecològica certificada, sense utilitzar herbicides ni pesticides. El respecte per l’entorn es màxim. Les varietats de raïm negre s’han aclimatat perfectament al càlid clima mediterrani en trobar-se en un vinyet orientat a ponent que permet assolir una excel·lent maduració.

Parvus Rosé és un vi rosat de cabernet sauvignon que sorprèn per la seva potència i per la gran quantitat de fruita que proporciona. Un rosat que s’emmiralla en la zona d’Alella. Combina el camp i la ciutat, passat i futur, tradició i modernitat, mar i muntanya.

Plats recomanats: Sardines escabetxades, Paella Parellada, Panegal al forn, Capipota a la catalana.

 

Abadal

La presència de la vinya a la comarca del Bages és tan antiga com a Tarraco o l’Empordà. De fet, l’origen del nom Bages s’atribueix a Bacus, déu romà del vi. Abans de l’arribada de la malaltia de la fil·loxera, que va destruir tota la vinya europea a finals del segle XIX, el Bages aplegava la superfície vinícola més gran de Catalunya. Abadal ha encapçalat el ressorgiment vinícola del Bages i ha superat tots els prejudicis produint vins de gammes altes. Els vins rosats d’aquest celler es beneficien d’unes condicions climàtiques excepcionals que aporten una gran intensitat de sabors i aromes.
Abadal Rosat  és un rosat elegant i molt intens. El 90% de Cabernet Sauvignon i 10% de sumoll emprat hi afegeix sensacions molt fresques, lleugerament herbàcies.

Plats recomanats: Bacallà amb codonys, Cigrons amb tripa de bacallà i cloïsses, Guatlles amb patates confitades i bull negre.
Abadal Picapoll  és un blanc distingit amb una personalitat plenament bagenca. Un viafruitat, d’aroma fresc, d’esplèndida textura i molt caràcter. Aquest raïm ha esdevingut símbol d’identitat del Bages ja que és l’únic lloc on es conrea aquesta preuada varietat.

Plats recomanats: Poti –poti de bacallà, Llagosta a la manresana, Bacallà escabetxat, Cloïsses amb mongetes del ganxet.
5 Merlot rep el seu nom de les cinc vinyes d’on provenen els raïms seleccionats pel seu cupatge. Un vi impregnat amb notes balsàmiques d’espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines envolten les vinyes.

Plats recomanats: Colomins amb suc del Pla de Bages, Perdius amb farcellets de col, Plat de traginers, Amanida de peus de porc cruixent.

 

Can Roda Blanc 2011

Can Roda blanc
Celler: Can Roda
Anyada: 2011
DO Alella
Varietats: pansa blanca, muscat
Criança: sense criança

Que un vi mediterrani tingui olors de roca de mar quan vas a buscar musclos per fer el vermut a l’estiu és una meravella. Si a sobre a la boca manté tota la intensitat salina, notes d’aranja (el “pomelo” de tota la vida) i la frescor d’un banyet a primera hora del matí, ja no es pot demanar més. Personalitat i bona feina.

 

Cava Brut 21

Brut 21
Celler: Albet i Noya
DO Cava
Varietats: chardonnay, perallada
Criança: Mínim 14 mesos en rima

Aquest cava s’elabora a partir de dues varietats, una de molt tradicional (Parellada) i l’altre més innovadora (Chardonnay). Aquest cupatge li confereix unes característiques de frescor i sedositat que s’aparten del tipisme del cava. Ha estat elaborat pel mètode tradicional. Ha envellit a les nostres caves a una temperatura constant de 16ºC. El seu degollament ha estat manual i sense congelació. La qualitat del producte serà òptima durant els divuit mesos posteriors al seu degollament. Recomanem servir-lo a uns 6ºC de temperatura.

 

Cava Brut

Albet i Noya Brut
Celler: Albet i Noya
DO Cava
Varietats: Xarel·lo, chardonnay, macabeu, parellada
Criança: Mínim 18 mesos en rima

Aquest cava ha estat elaborat pel mètode tradicional. Ha envellit a les caves a una temperatura constant de 16ºC i posteriorment ha estat aclarit. El seu degollament ha estat manual i sense congelació i la data d’aquesta operació està impresa a la contraetiqueta de l’ampolla. La qualitat del producte serà òptima durant els divuit mesos posteriors al seu degollament. Recomanem servir-lo a uns 6ºC de temperatura.

 

Cava Brut Nature Gran Reserva

Brut Nature Gran Reserva
Celler: Albet i Noya
DO Cava
Varietats: Xarel·lo, chardonnay, macabeu, parellada
Criança: Mínim 30 mesos en rima

Aquest cava ha estat elaborat pel mètode tradicional. Ha envellit a les caves a una temperatura constant de 16ºC. Posteriorment ha estat aclarit manualment en pupitres de fusta. El seu degollament ha estat manual i sense congelació i la data d’aquesta operació està impresa a la contraetiqueta de l’ampolla. La qualitat del producte serà òptima durant els divuit mesos posteriors al seu degollament. Recomanem servir-lo a uns 6ºC de temperatura.

 

Clos Manyetes

René Barbier és un dels noms claus per entendre l’èxit mundial dels vins del Priorat. A finals dels any 80 va desembarcar a la Serra del Montsant amb un grup de joves enòlegs amb la intenció de rescatar de l’oblit els vells ceps de garnatxa i carinyena que pengen dels escarpats costers. Els vins de René Barbier són un mirall del territori, un retrat fidel del sòl pissarrós de licorella que transmet aquella “cosa” que totes les regions vitivinícoles del món busquen, i que només unes quantes tenen la sort de gaudir-ne.

Manyetes 2002 és un vi poderós i tan profundament mineral com el dur sòl prioratí. Un vi negre de gran intensitat, complex, perfumat, elegant, que només pot ser descrit en tastar-lo.

Plats recomanats: Costella amb ceba i olives, Llom amb vi negre del Priorat, Congre amb patates, Arròs amb carxofes, faves i espàrrecs de marge.

 

Desig

El projecte de Mas Candí neix de la inquietud de quatre pagesos, amb estudis de viticultura i enologia, de crear vins propis amb les vinyes dels seus avis. El celler cerca la complicitat amb el paisatge treballant varietats autòctones i recuperant-ne d’antigues catalanes, gairebé desaparegudes.

El compromís amb l’entorn és absolut. Es busca un equilibri natural dels ceps seguint l’exemple dels boscos: els arbres creixen i es desenvolupen sense necessitat d’adobs químics ni pesticides. Es nodreixen de les mateixes fulles, transformades pels microorganismes del sòl. Aquest mateix concepte s’aplica a la vinya.

Desig embotella els vessants del Massís del Garraf, un paratge agrest i pedregós amb abundància d’aromes a herbes aromàtiques: farigola, romaní, fonoll, ginesta. Estem davant d’una xarel·lo pura que no busca res més que expressar l’entorn.

Plats recomanats: Sopa blanca de Vilanova, Popets amb allioli, Suquet de verat, Sípia a la bruta, All cremat d’escòrpora.

 

Domaine Mont-Noir 2009 Rouge

Domaine Mont Noir Rouge
Celler: Domaine Mont Noir
Anyada: 2009
AOC (Appellation d’origine contôlée) Côtes de Roussillon
Varietats: garnatxa negra, sirà, carinyena.
Criança: criança parcial de quatre mesos en barriques.

L’ecologia és una tendència a l’alça al nostre país. Però a França ja fa temps que s’ha establert com una forma de crear vins més frescos i lliures. En Jean Luc Garriga posa una foto del seu paisatge, dominat pel Canigó, a totes les ampolles. Color granatós intens, nas de terra dolça i mores de juliol i boca amable i educada. Chapeau!

 

Eccoci Negre

Eccoci negre
Celler: Eccoci wines
Anyada: 2009
DO Empordà
Varietats: merlot, cabernet franc, marselan
Criança: 3 mesos en botes de roure

Les coses es poden fer malament, es poden fer si fa no fa, es poden fer bé i es poden fer com a Eccoci: perfectes. Un producte final que sorprèn tècnicament. Una aposta arriscada per un resultat de pel·lícula. De color viu i fosc, després de 3 mesos en barrica en nas mostra notes de xocolata, de pedra i de figues fresques. En boca és rodó i fàcil.

 

Ekam

L’impacte del canvi climàtic a la vinya és una realitat i preocupa especialment als productors. Ja ha començat la recerca de zones més fresques que mitiguin l’augment de temperatures. La vinya de Castell d’Encus es troba a 1.000 metres d’altitud a la localitat de Talarn, als contraforts del Pirineu. El projecte ha recuperat de l’oblit l’antiga tradició vitivinícola de la zona iniciada pels monjos hospitalaris al segle XII. S’ha tornat a emprar els vells cups de pedra a peu de vinya i s’ha desenvolupat una activitat respectuosa amb el medi ambient, sense ús de pesticides ni herbicides. La producció de vins blancs en aquesta zona és una activitat pionera que obre les portes a una viticultura adaptada als nous reptes sense perdre de vista la tradició.

Ekam  està elaborat amb la varietat alemanya riesling i amb una pinzellada d’albarinyo. La paraula Ekam significa “unió” en sànscrit i va ser escollida per l’admiració de Raül Bobet, alma mater, a la filosofía oriental.

Plats recomanats: Arengada amb casaca i amanida, Truita de riu a la pallaresa, Coca de xefla, Revoltim de bolets amb bacallà.

 

Josep Foraster

La Denominació d’Origen Conca de Barberà és oficialment jove: va néixer l’any 1989, però en realitat és un territori històric des d’on es va difondre la viticultura per tota Catalunya, amb el Monestir de Poblet com a principal focus. Un exemple d’aquest saber fer és el projecte de Mas Foraster, un celler familiar amb més de 150 anys d’experiència. La seva filosofia es basa en l’elaboració de vins que tinguin la màxima expressió de la terra, vins amb caràcter i un profund aroma mediterrani, que combinin equilibri i elegància. Per aconseguir-ho han optat per una viticultura integrada al medi natural, respectuosa amb l’entorn. En aquestes condicions la cabernet sauvignon ha esdevingut la protagonista dels millors vins de la casa gràcies a una perfecte maduració i a la qualitat que transmet als vins.

Josep Foraster Selecció és el producte que marca el nivell màxim de qualitat del celler. En aquest vi la família Foraster hi ha posat totes les seves esperances i experiència. L’escàs rendiment de la vinya limita la seva producció a 3.983 ampolles.
Plats recomanats: Civet de senglar, Conill guisat amb picada i cargols, Ànec amb vi negre, Perdiu xopada.

Josep Foraster Negre Criança té tot allò que haurien de tenir els nous vins negres de la Conca de Barberà: fruita, maduresa, frescor i una excel·lent relació qualitat preu. Un vi d’enorme equilibri gràcies a la suma de cadascuna de les diferents varietats de raïm que l’integren.
Plats recomanats: Cassola de cigrons de Dijous Sant, Arròs de conill, Bacallà amb carbassó, Pollastre amb samfaina.

Josep Foraster Blanc Selecció  ha representat un dels majors reptes pel celler. Aquest vi és un aposta personal de tots els treballadors de Mas Foraster que han treballat amb afany reintroduint la garnatxa blanca i amoixant-la fins que s’ha adaptat a la seva nova llar. El resultat ha valgut la pena: un blanc elegant i cremós de gran personalitat.
Plats recomanats: Amanida espluguina, Bacallà amb mel, Coca d’espinacs, Sopa d’all de Belltall.

 

Laurona

Les vinyes de Laurona són reconegudes des de l’antiguitat com les més selectes d’Hispània i una de les millors de l’antiga Roma. Aquesta llarga història ha sigut recuperada pel Celler Laurona amb l’objectiu d’aconseguir vins d’alta expressió que siguin un reflex fidel de la tradició i del territori. Es tracta de vins amb un caràcter intensament mediterrani: suaus al paladar, però dotats d’una gran estructura i d’una expressió aromàtica càlida, afruitada, fresca i molt complexa.

Laurona és un immillorable exemple de vi versàtil que sap conjugar el profund caràcter tradicional dels vells raïms de les garnatxes i carinyenes locals amb les foranes merlot, cabernet sauvignon i sirà. La seva excel·lent relació qualitat preu el converteixen en una aposta segura. En els darrers anys ha estat inclòs en dues ocasions en l’exclusiva llista dels 100 vins més competitius del món que elabora la prestigiosa revista Wine Spectator.

Plats recomanats: Bunyols de borratja, Cassola d’albergínies, Truita d’espinacs amb suc, Crestes de la Figuera.

 

Les Brugueres 2011

Les Brugueres
Celler: La Conreria d’Scala Dei
Anyada: 2011
DOQ Priorat
Varietats: garnatxa blanca
Criança: 4 mesos en dipòsit amb les mares

Que tots els Priorats han de ser negres, estructurats i potents és una de les grans fal-làcies del món del vi. Des sempre en aquesta zona s’han elaborat blancs untuosos, frescos i equilibrats tant amb garnatxa blanca com amb Pedro Ximenez o fins i tot chenin. Les Brugueres n’és una gran exemple: glicèric, proper a un lleuger almívar i fresc com una taronja de gener. Un gaudi.

 

Les Forques

El projecte de Mas Candí neix de la inquietud de quatre pagesos, amb estudis de viticultura i enologia, de crear vins propis amb les vinyes dels seus avis. El celler cerca la complicitat amb el paisatge treballant varietats autòctones i recuperant-ne d’antigues catalanes, gairebé desaparegudes. El compromís amb l’entorn és absolut. Es busca un equilibri natural dels ceps seguint l’exemple dels boscos: els arbres creixen i es desenvolupen sense necessitat d’adobs químics ni pesticides. Es nodreixen de les mateixes fulles, transformades pels microorganismes del sòl. Aquest mateix concepte s’aplica a la vinya.

Les Forques és un bon exemple de la filosofia del celler. Les difícils condicions de la vinya, amb un sòl molt pobre en costers pronunciats i sotmesa a les inclemències del temps, proporciona un vi pletòric, madur, elegant, d’enorme puresa.

Plats recomanats: Coca d’arengada amb raïm, Gall negre del Penedès amb bolets, Truita d’espigalls, Mandonguilles amb albergínies.

 

Lo Frare Panxut

Celler: Vinyes Trobades
Sense DO (Canet Lo Roig)
Anyada: 2011
Varietats: garnatxa blanca
Criança: 5 mesos en barriques

Les terres de més al Sud (la Ribera d’Ebre, el Montsià, etc.) mai han destacat pel que fa a l’elaboració de vins però sempre han mantingut la tradició de fer-se el vi per consum propi. Si en aquest context hi afegim un enòleg somiador i unes vinyes de més de 40 anys, en surt Lo Frare Panxut. Color d’or, una aroma on destaca la fusta fresca i la llimona i en boca és ample i carnós.

 

L’Oratori
Celler: Martí Fabra
Anyada: 2008
DO Empordà
Varietats: garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon.
Criança: 12 mesos en dipòsits de ciment

El món del vi té les seves modes. D’uns anys cap aquí el ciment es torna a utilitzar. Però hi ha bodegues que no segueixen els manaments i elaboren a la seva manera. En Joan del Celler Martí Fabra, a Sant Climent Sescebes, n’és un bon exemple. Un vi que envelleix 12 mesos en dipòsits antics de ciment. Color de vi adult una mica mat . Aromes de garapinyades i terra humida de l’Albera. En boca és sublim amb un pas elegant. Meravellós.

 

Quest 

L’impacte del canvi climàtic a la vinya és una realitat i preocupa especialment als productors. Ja ha començat la recerca de zones més fresques que mitiguin l’augment de temperatures. La vinya de Castell d’Encus es troba a 1.000 metres d’altitud a la localitat de Talarn, als contraforts del Pirineu. El projecte ha recuperat de l’oblit l’antiga tradició vitivinícola de la zona que es remunta a l’edat mitjana. S’ha tornat a emprar els vells cups de pedra a peu de vinya i s’ha desenvolupat una activitat respectuosa amb el medi ambient, sense ús de pesticides ni herbicides. En aquest entorn els raïms negres adquireixen un profund caràcter natural i una estreta relació amb el territori. Per reforçar aquesta idea, el vi ha fermentat a l’aire lliure, en antics cups de pedra tallats pels monjos hospitalaris a peu de vinya.